+
工作坊【機電青少年大使計劃二月份STEM工作坊—太陽能 火星車】
活動日期
2023/02/18
截止申請
2023/02/05
地點
ONLINE
對象
9-17
費用
免費
所有資料只供參考,如發現有誤,請按內容更正通知我們。
85 發佈Diantang
詳情內容 :

【機電青少年大使計劃二月份STEM工作坊—太陽能 火星車】

 

 

咁多位小小工程師應該都知道乜嘢係可再生能源 ,比較常見嘅就係太陽能 啦!現時太陽能技術廣泛應用喺唔同範疇,除咗地球 之外,甚至喺外太空 都可以發現太陽能嘅蹤影,其中一個例子就係火星探索車,利用太陽能轉化為動能令探索車可以喺火星表面進行唔同嘅巡視同探測科學任務 。

今次STEM工作坊我哋會將火星車帶返嚟地球,除咗會有機電工程署工程師 同大家分享太陽能嘅知識同原理之外,亦都有得俾各位小小工程師 親手設計屬於你哋嘅太陽能火星車。我哋仲會將材料包送到你屋企 ,咁就可以足不出戶完成作品啦!

活動詳情可以撳入呢度睇 https://emya.emsd.gov.hk/tc/new-activities/index_id_111.html

活動現時至2月5號接受各位會員報名,未成為會員嘅可以喺 https://emya.emsd.gov.hk/....../registration/index.html 免費登記成為會員,現有會員就可以用返你哋嘅會員編號同密碼登入會員系統報名 。

喺活動完結之後,我哋會挑選一啲精美嘅作品,放喺EMYA Facebook嘅專頁上。如果你嘅作品最後獲選的話,就有機會收到精美小禮物 一份㗎啦!

 

日期: 2023年2月18日 (星期六)

時間: 下午二時正至四時正

形式:   線上以Zoom形式進行

對象:   9至17歲EMYA會員

費用:   全免

名額有限,報名從速!

 

報名方法:
參加者必須註册成為機電青少年大使 (按此註冊)

會員登入後,請按下面的「參加」按鈕以提交申請

請到EMYA Facebook專頁「讚好」及「追蹤」 (請按此)

 

如對活動有任何查詢,可致電 3757-6162

 

留意截止報名日是2023年2月5日 (星期日)

 

結果公布:會員可於2023年2月6日 (星期一) 起登入「會員天地」查閱結果,並會以電話及電郵通知結果

 

條款及細則

  • 請確保閣下的會員資料正確,以便工作人員通知聯絡。
  • 大會將以電郵通知參加者該次活動的ZOOM登入編號及密碼。
  • 工作坊將以廣東話授課。
  • 如未有通知而不參與活動,閣下在下次申請參與活動時的優先次序將會被調整。
  • 本署保留結果最終決定權及不設上訴機制。
  • 線上參與者需確保閣下的電腦及網絡穩定。
  • 線上參與者請提前30分鐘登入活動所提供的網址,以作準備。
  • 線上工作坊所需的材料包將會以速遞形式給予參與者,請確保聯絡電話及寄送地址準確。如資料有誤,將不設補寄。

 

 

機電工程署有權使用所有活動照片及用作宣傳用途。

 

所有資料以主辦單位最新公告為準,敬請留意。

內容更正
當前活動:
更正內容:
驗證碼: